Angajatii se pot alege cu inca o zi libera

Angajatii ar putea avea anul acesta si ziua de 2 mai libera, ea picand intr-o vineri.

Premierul Victor Ponta a afirmat, duminica seara, la un post de televiziune, ca Guvernul va declara, probabil, ziua de 2 mai 2014, drept zi nelucratoare. Ponta a mai spus ca ziua ar urma sa fie recuperata la o alta data, astfel incat 1 Mai sa fie legat de zilele de sambata si duminica.

Initiativa vine dupa ce Asociatia de Promovare Litoral-Delta Dunarii si Federatia Asociatiilor de Promovare Turistice din Romania au cerut Guvernului sa declare 2 mai 2014 zi nationala libera, astfel incat sa fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia sarbatorii de 1 Mai, pentru sprijinirea turismului.

In 2014, angajatii vor avea parte de 13 zile declarate libere prin Codul Muncii, o parte dintre ele ca sarbatori legale, insa doar zece sunt in timpul saptamanii.

Potrivit Codului Muncii, sarbatorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare. Primele zile libere din an au fost pe 1 si 2 ianuarie, care au picat miercuri si joi, iar urmatoarea zi declarata nelucratoare va fi pe 21 aprilie, luni, a doua zi dupa Paste.

Ziua Internationala a Muncii, 1 Mai, pica joi, urmand ca anul acesta si vineri, 2 Mai sa fie declarata zi nelucratoare.

Urmatoarele zile libere, pe care le vor avea romanii anul acesta, vor fi de Rusalii, respectiv 8 si 9 iunie (duminica si luni).

Si pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, care anul acesta pica intr-o vineri, angajatii au zi libera prin Codul Muncii.

Sarbatoarea de Sfantul Andrei este si ea zi libera, pe 30 noiembrie, care anul acesta va fi insa intr-o zi de duminica. Liber va fi si a doua zi, de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei care va fi luni.

Zilele declarate libere din 2014 se incheie cu sarbatoarea Craciunului, 25 si 26 decembrie, in zilele de joi si vineri.

In cazul in care sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatori legale, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere in sarbatorile legale “din motive justificate”, Codul Muncii stabileste ca salariatii vor beneficia de un “spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.

Important! Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

(Visited 472 times, 1 visits today)

One Response to Angajatii se pot alege cu inca o zi libera

  1. Vasiu says:

    Ce bine trebuie sa fie de unii ma gadesc ca pentru cei din sectorul privat nu vor avea liber, pe cand cei din sectorul public vor avea si daca se poate mai primesc si incat 2-3 zile liber peste o luna sau doua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.