Legea de plafonare a platilor in numerar, aprobata de Guvern

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.

Potrivit proiectului, limitarea platilor in numerar se extinde si la alti operatori economici decat persoanele juridice: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Proiectul va fi trimis catre Parlament.

Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Proiectul mai prevede limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar la 5.000 lei/persoana in cazul operatiunilor de plati in numerar sau de incasari in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari;

De asemenea, este prevazuta limitarea operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana. Mai sunt limitate incasarile si platile in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie;.

Proiectul de lege mai stabileste si sanctiunile aplicabile celor care depasesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Persoanele fizice vor putea plati in numerar la cumpararea de case si masini in limita a 10.000 lei
*Plafoanele zilnice pentru platile in numerar vor fi modificate (proiect de ordin)
*Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 lei pe zi
*Grapini: „Limita la platile cash trebuie sa fie aceeasi, indiferent de marimea magazinului„
*Guvernul a amanat proiectul care limiteaza tranzactiile in numerar

Sursa: hotnews.ro

(Visited 1,146 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× three = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.