Contractul colectiv de munca 2014: amenzi ITM

Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.

Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* 12 modele si formulare necesare la negocierea, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate
* Contractul colectiv de munca 2014: reprezentantii salariatilor (cum sunt alesi, ce atributii au, care este durata mandatului…)
* Contractul colectiv de munca 2014: considerente generale
* Contractul colectiv de munca: incheierea contractului colectiv de munca este obligatorie?

Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel:
*refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca, cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei;

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se face de catre Inspectia Muncii.

Contraventiei prevazute mai sus ii sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

(Visited 538 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three + = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.