Munca la domiciliu: contractul de munca

Munca la domiciliu se afectueaza in baza unui contract de munca la domiciliu si salariatul va beneficia de toate drepturile aplicabile prin lege.

Conform Codului Muncii, salariatii isi pot indepini si de acasa sarcinile de serviciu specifice functiei pe care o detin, acestia alegandu-si programul de lucru.

Contractul individual de munca la domiciliu va contine cateva elemente in plus fata de cel obisnuit, iar salariatul se bucura de toate drepturile conferite de lege unui salariat care isi desfasoara activitatea la sediul angajatorului.

In ciuda faptului ca salariatul isi alege singur programul de lucru, angajatorul are dreptul de a ii verifica activitatea in baza unui acord prealabil intre angajat si angajator in care este stipulat programul in care se poate face acest lucru, acord care trebuie stipulat in contractul de munca.

Forma scrisa a contractului de munca la domiciliu este obligatorie pentru valabilitatea acestuia.

Pe langa elementele pe care le cuprinde in mod obisnuit un contract individual de munca, contractul de munca la domiciliu va cuprinde si urmatoarele aspecte:
– precizarea expresa ca munca se face la domiciliul salariatului
– programul in cadrul caruia angajatorul poate sa verifice activitatea salariatului
– obligativitatea angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului a tuturor materialelor de care acesta din urma are nevoie pentru a isi desfasura activitatea.

In lege nu se stipuleaza cine trebuie sa plateasca cheltuielile cu electricitatea, incalzirea etc., dar partile in contract se pot intelege asupra acestui aspect: aceste cheltuieli pot fi suportate de catre angajator sau de catre angajat dar cu conditia asigurarii unui salariu corespunzator pentru a le acoperi pe toate.

Autor: Stan Lavinia, SC Conta Radulescu SRL

(Visited 511 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five − = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.