Cum se poate angaja un cetatean al unui stat membru UE pe teritoriul Romaniei?

Conform dispozitiilor art. 3, alineatul (1), din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, republicata, ”cetatenii Uniunii Europene si membrii acestora de familie care isi exercita dreptul de rezidenta pe teritoriul Romaniei beneficiaza de egalitate de tratament cu cetatenii romani in domeniul de aplicare a tratatelor Uniunii Europene, sub rezerva prevederilor acestor tratate si a dispozitiilor adoptate in aplicarea lor.”

Romania nu a impus restrictii in ceea ce priveste accesul pe piata nationala a muncii pentru cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene.

In considerarea celor de mai sus, un cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene beneficiaza de acelasi regim ca si cetatenii romani, in vederea ocuparii unui loc de munca din Romania, nefiind conditii suplimentare de indeplinit in afara celor prevazute de Legea 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care reprezinta cadrul general de reglementare a raporturilor juridice de munca, si de celelalte acte normative aplicabile lucratorilor romani.

Contabun.ro a mai publicat si:
*20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
*12 modele si formulare necesare la negocierea, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate
*Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 464 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven × = 42

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.