Cum se poate obtine un certificat de concediu medical ca urmare a incapacitatii de munca aparuta in alt stat UE?

Potrivit art. 33 din Normele metodologice de aplicare a OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pe duratele prevazute de lege.

Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica.

Documentele necesare pentru eliberarea Certificatului de concediu medical urmare a incapacitatii de munca aparuta in alt stat UE sunt urmatoarele:
– cerere tip;
– adeverinta de la angajator in care se specifica numarul de zile de concediu medical efectuate in ultimele 12 luni;
– documentul medical in copie xerox cu mentiunea „conform cu originalul” (documentul trebuie sa contina diagnosticul medical, perioada de incapacitate temporara de munca, perioada de concediu medical acordata la externarea din spital, dupa caz);
– traducerea, in original, a documentului medical ( traducerea realizata de catre un traducator autorizat nu trebuie sa fie legalizata );
– copie xerox dupa actul de identitate (B.I. / C.I. / Pasaport).

In baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile prezentate mai sus, angajatorul va putea efectua plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca.

(Visited 605 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.