In ce conditii pot beneficia de indemnizatie de somaj persoanele care au fost incadrate pe baza unui contract individual de munca cu timp partial?

Potrivit art. 34 din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, somerii beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;

b)nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;

c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;

d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

In ceea ce priveste stagiul de cotizare pentru persoanele care au fost incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, acesta se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.

Persoanele care au fost incadrate simultan pe baza mai multor contracte de munca cu timp partial (cu o durata a programului de 4 ore/zi sau cu o durata mai mica sau mai mare decat 4 ore/zi), stagiul de cotizare se stabileşte proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.

In situatia in care o persoana si-a desfasurat activitatea in baza unui singur contract individual de munca cu timp partial de 4 ore/zi, pentru a obtine indemnizatia de somaj, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 12 luni aferent programului normal de lucru de 8 ore, realizat intr-o perioada de 24 de luni pentru program de 4 ore/zi.

Pentru a indeplini conditia privind stagiul de cotizare in vederea obtinerii dreptului la indemnizatie de somaj trebuie sa se prezinte la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, in vederea depunerii cererii pentru a beneficia de acest drept, la data incetarii contractului de munca cu timp partial.

 

 

(Visited 309 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight + 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.