Care sunt principalele taxe si tarife pe care le elimina Guvernul

Ministerul Finantelor Publice a lansat miercuri in dezbatere publica doua proiecte de acte normative a caror aplicare, coroborata cu alte acte din legislatia secundara, va conduce la eliminarea si comasarea a 92 de taxe parafiscale si tarife.

Prin cele doua proiecte puse in dezbatere publica vor fi eliminate si comasate 27 de taxe si tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru vor fi reduse inca 65 de taxe si tarife parafiscale, informeaza Ministerul Finantelor.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, spune ca adoptarea actelor normative va avea efecte benefice pentru contribuabili, care nu vor mai petrece timp la ghiseu, dar si pentru administratie, intrucat vor elimina costurile de administrare ale unor taxe si tarife cu incasari mici.

In comunicat se mentioneaza ca au fost analizate taxele si tarifele parafiscale pentru care cuantumul incasarilor realizate este nesemnificativ in raport cu costurile de colectare, precum si posibilitatea comasarii altora, prin constructia unor tarife grupate si individualizate in functie de tipologia activitatilor si serviciilor prestate de fiecare institutie.

Ministerul Finantelor prezinta o serie de exemple de taxe si tarife cu caracter nefiscal care urmeaza sa fie anulate si de care vor beneficia persoane fizice, agenti economici, institutii publice:

1) Ministerul Afacerilor Interne

– Tariful pentru eliberarea unui pasaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al carui nivel este 22 lei

2) Ministerul Justitiei

Oficiul National al Registrului Comertului

– Tarif asistenta indrumare infiintare firma– 19,8 lei pe ora

– Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetica a investitiei straine pentru o tara si o perioada definita; statistica in functie de un criteriu) – 20 lei/ fisa sintetica/statistica unicriteriala

– Tarif pentru cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii – 11 lei /firma

3) Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala

– Tarif pentru consultanta si prestari de servicii acordate la cerere (consultanta privind legislatia in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice) – 73 lei/ora

4) Consiliul Concurentei

– Tarif privind accesul la documentatie (documentatie care vizeaza investigatii privind practicile anticoncurentiale) – 150 lei /solicitare

5) Ministerul pentru Societatea Informationala

– Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator

6) Ministerul Sanatatii

– Taxa pentru emitere aviz privind activitati in domeniul dispozitivelor medicale si medicamentelor – 300 lei/aviz

Sursa: Mediafax

 

(Visited 362 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × = seventy two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.