Criterii pentru stabilirea gradului de risc al contribuabililor

Rambursarea taxei pe valoarea adaugata pentru deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de persoanele impozabile se face numai dupa incadrarea fiecarei persoane impozabile intr-o categorie de risc fiscal, in functie de comportamentul sau fiscal, precum si in functie de riscul pe care aceasta il prezinta pentru administratia fiscala.

Analiza de risc reprezinta activitatea efectuata in scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creantelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in vederea selectarii contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale, contribuabilul neavand posibilitatea de a face obiectii cu privire la procedura de selectare.

Organul fiscal decide daca efectueaza inspectia fiscala anterior sau ulterior aprobarii rambursarii, in functie de gradul de risc fiscal pe care il prezinta fiecare persoana impozabila. In cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic sau a persoanelor impozabile care nu au fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal si nici nu au risc fiscal mare stabilit de organele fiscale, prin care se solicita sume de pana la 45.000 lei, solutionarea consta in emiterea Deciziei de rambursare a TVA.

In cazul deconturilor de TVA, depuse de alti contribuabili decat marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, incadrate la risc fiscal mediu, solutionarea consta intr-o analiza documentara.

In cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare, generat de fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal, optiunea de rambursare se solutioneaza cu inspectie fiscala anticipata.

Dupa intocmirea raportului de inspectie fiscala, pentru acesti contribuabili, organul fiscal competent intocmeste Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala sau Decizia privind nemodificarea bazei de impunere.

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 491/2014 a modificat procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare.

(Visited 499 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 7 = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.