PFA: achizitia unui autoturism din strainatate

Vom analiza situatia in care in care o PFA inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari pentru prestari de servicii in UE, dar neinregistrata in scop de TVA in Romania, doreste sa achizitioneze un autoturism de la o persoana fizica din UE.

Vom vedea urmatoarele aspecte:
• Daca este mai avantajos din punct de vedere al regimului de taxare ca achizitia sa se faca pe persoana fizica, si nu pe PFA.
• Cum va factura furnizorul extern: cu sau fara TVA.

In primul rand, ca si neplatitor de TVA, PFA are dreptul sa achizitioneze bunuri pana in valoarea de 10.000 euro / an fara sa fie nevoie sa le declare ca si achizitii intracomunitare. Furnizorul din UE va factura cu TVA in cazul in care nu i se furnizeaza un cod valid de TVA pe spatiul UE si fara TVA daca i se furnizeaza. In cazul in care PFA va furniza codul de TVA , va fi nevoita sa achite 24% din valoarea de cumparare in Romania.

In al doilea rand, daca furnizorul este persoana fizica neimpozabila, TVA nu poate fi facturata de catre el, astfel intre parti va exista un contract de vanzare-cumprarare ca si persoane fizice. Nu este recomandabil sa se achizitioneze pe PFA deoarece taxele sunt mai mari – aproape duble la PFA-uri (RCA, casco).

Va exista insa o cheltuiala cu amortizarea pe care PFA o poate considera deductibila la calculul impozitului final.

Daca, ulterior, PFA vrea sa vanda autoturismul, va trebui sa achite 16% pe venitul din vanzare.

Autor: Stan Lavinia, SC Conta Radulescu SRL

(Visited 354 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.