Abatere disciplinara: elementele constitutive ale abaterii disciplinare

Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici (art.247 alin.(2) din Codul muncii, republicat).

Pentru ca o fapta sa aiba caracter illicit si sa fie calificata abatere disciplinara, trebuie sa intruneasca anumite elemente constitutive, asemanatoare ca structura cu cele ale infranctiunii, si anume:

*obiectul (relatiile sociale de munca, ordinea si disciplina la locul de munca)

*latura obiectiva (respectiv fapta – actiunea sau inactiunea angajatului)

*subiectul (intotdeauna o persoana fizica in calitate de subiect calificat, respective angajatul)

*latura subiectiva (vinovatia – intentia directa si indirect ori culpa cu usurinta sau nesocinta a celui angajat).

Existenta intrunita a elementelor abaterii disciplinare – cauza – declanseaza efectul, respective raspunderea disciplinara. Deci, fapta ilicita (abaterea disciplinara) trebuie sa se afle intr-o legatura cauzala cu rezultatul (daunator). Daca sunt probate elementele constitutive ale abaterii disciplinare, respective infrangerea obligatiilor de serviciu si vinovatia, rezultatul daunator si legatura cauzala se prezuma.

Obligatia de a respecta disciplina muncii este prevazuta la art.39 alin.(2) lit.b) din Codul muncii, republicat, obligatie principala a salariatilor, o conditie necesara pentru buna desfasurare a procesului muncii.

Avand in vedere raportul de subordonare intre partile contractului individual de munca, angajatorii au dreptul de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariatii sai, in scris sau oral, prin intermediul sefilor ierarhici, dar ele trebuie sa corespunda sarcinilor de serviciu ale salariatilor si sa fie legale. De aceea este foarte important ca fisa postului sa fie bine intocmita si sa cuprinda atributiile, obligatiile, responsabilitatile reale ale salariatului, fiind un document esential in cazul abaterilor disciplinare.

Potrivit art.247 alin.(1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Iar regulile referitoare la procedura disciplinara, regulile concrete privind disciplina muncii, abaterile disciplinare, sanctiunile disciplinare se stabilesc de catre angajator inregulamentul intern, in baza prevederilor legislative si in functie de tipul de activitate desfasurat. Un regulament intern intocmit corect, complet si in functie de tipul de activitate desfasurat este documentul care va proteja angajatorul in cazul in care va fi actionat in instanta, cu conditia sa existe dovada ca acesta a fost adus la cunostinta salariatilor.

Sursa:
Alexandru Ticlea, Raspunderea disciplinara – teorie si jurisprudenta
Elena Savciuc, Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

Contabun.ro a mai publicat si:
*Cercetarea disciplinara 2014: convocarea salariatului
*Cercetarea disciplinara 2014: sesizarea angajatorului despre savarsirea unei abateri disciplinare
*Cercetarea disciplinara 2014: decizie privind suspendarea contractului individual de munca
*Decizia de sanctionare disciplinara – termen contestare

(Visited 825 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 × three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.