Tichetele de masa si cele de cresa raman in semestrul I la valoarea de 9,35 lei, respectiv 430 lei

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a elaborat doua ordine care stabilesc valorile tichetelor de masa si de cresa pentru semestrul I al acestui an si au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 362, din 16 mai 2014.

Este vorba de ordinele ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 698, pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2014, respectiv ordinul nr. 699 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa.

In urma cu exact un an, in luna mai a anului 2013, valoarea tichetului de masa a fost majorata de la 9 lei la 9,35 lei, prin Ordinul ministrului muncii nr. 882/2013. Tichetul si-a pastrat valoarea de 9 lei timp de peste 2 ani de zile, ultima majorare avand loc in februarie 2011.

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

Potrivit Ministerului Muncii, valoarea nominala indexata a unui tichet de masa se stabileste, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 142/1998, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, cu modificarile ulterioare, in functie de evolutia indicelui preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, comunicate de Institutul National de Statistica.

In privinta tichetelor de cresa, situatia indexarilor a diferit. Concret, in luna mai a anului 2012, cuantumul tichetului de cresa a crescut pentru prima oara in ultimii 2 ani (ultima majorare avusese loc in februarie 2010), de la 370 de lei pana la 400 de lei. Valoarea stabilita, de 400 de lei, a continuat sa fie valabila si pentru semestrul II al lui 2012.

Ulterior, in mai 2013, valoarea tichetului de cresa a crescut de la 400 de lei pana la 420 lei, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 883/2013.

O noua crestere a valorii tichetului de cresa a avut loc in luna octombrie a anului 2013, in urma ordinului nr. 2210/2013 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2013.

Conform Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si de cresa, tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie. Acestea se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar si, pentru celelalte categorii de angajatori, in limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat. Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator.

Au dreptul la tichetele de cresa acei angajati care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap).

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 (pentru modificarea si completarea unor acte normative), valoarea nominala a unui tichet de masa poate fi indexata, semestrial, cu indicele preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica.

Sursa: ZF

(Visited 286 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.