Impozitul pe constructii: cota de impozitare si baza impozabila (oficial ANAF)

In M.O. nr.384/23.05.2014 a fost publicata HG.421/2014. In ceea ce priveste Titlul IX.3 – Impozitul pe constructii din anumite precizari cu privire la aplicarea prevederilor art. 296.35 “Cota de impozitare si baza impozabila”, astfel:

In aplicarea prevederilor art. 296 alin.(1) din Codul fiscal, prin valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, se intelege valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, fara a lua in considerare constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului, conform reglementarilor contabile aplicabile.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara si care stabilesc pentru amortizarea mijloacelor fixe specifice activitatii de explorare si productie a resurselor de petrol si gaze si alte substante minerale politici contabile specifice domeniului de activitate, in concordanta cu cele mai recente norme ale altor organisme de normalizare care utilizeaza un cadru general conceptual similar pentru a elabora standarde de contabilitate, alte documente contabile si practicile acceptate ale domeniului de activitate, pentru determinarea bazei impozabile potrivit prevederilor art. 296.35 alin.(1) din Codul fiscal, nu includ valoarea constructiilor casate.

Pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 296.35 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii nu includ valoarea imobilizarile corporale in curs de executie evidentiate potrivit reglementarilor contabile aplicabile si nici valoarea aferenta unor constructii aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, inregistrate in conturi corespunzatoare constructiilor, potrivit legii.

Pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 296.35 alin.(1) din Codul fiscal, corelat cu reglementarile in vigoare pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX “ Impozite si taxe locale” al Codului fiscal, contribuabilii vor avea in vedere urmatoarele reguli:

a)din valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, nu se scade valoarea cladirilor prevazute la art. 250 din Codul fiscal (adica cladirile pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri, prin efectul legii), cu exceptia celor aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;

b)in cazul in care, valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor este diferita de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, valoarea care se scade este valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor;

c) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate indministrare ori in folosinta este cea definita la pct. 54 alin.(1), (11) si (12)* din Normele metodologice date in aplicarea art.253 din Codul fiscal.

In aplicarea prevederilor art. 296 alin. (2) din Codul fiscal, deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere se justifica in baza comunicarii catre locator potrivit pct. 54 alin.(1), (11) si (12)* din Normele metodologice date in aplicarea art. 253 din Codul fiscal.

* Prevederile pct. 54 din Normele metodologice date in aplicarea art. 253 din Codul fiscal sunt

(1) Prin lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, astfel cum sunt mentionate la art. 253 alin. (3^1) din Codul fiscal, se intelege acele lucrari care au ca rezultat cresterea valorii cladirii respective cu cel putin 25%.

(1^1) In cazul in care valoarea lucrarilor de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere nu depaseste 25% din valoarea cladirii, locatarul nu are obligatia sa o comunice locatorului.

(1^2) In cazul in care in cursul unui an fiscalse efectueaza mai multe lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, a caror valoare individuala este sub 25%, dar cumulat depaseste 25%, locatarul are obligatia de a comunica locatorului valoarea totala, in termen de 30 de zile de la data la care se atinge acest nivel.

(Visited 316 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 × one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.