O noua zi libera pentru romani!

Camera Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege privind acordarea unei zile libere pe an parintilor pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara ca aceasta zi sa fie platita.

 

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Proiectul de lege instituie in sarcina angajatorilor, fie ca sunt din mediul public sau privat, obligatia de acordare a zilei libere pentru ingrijirea sanatatii copilului pentru orice salariat ce il solicita, prin rotatie, fara a-i periclita activitatea, si nu mai mult de 5% dintre angajati in acelasi timp.

Potrivit proiectului de lege, cererea parintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca in ultimul an celalalt parinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua libera si nici nu va solicita.

Ziua libera se va acorda pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 0 si 18 ani, ulterior acesta urmand sa prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezulta controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an.

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

In cazul in care niciunul dintre parinti nu solicita ziua libera, aceasta nu se va reporta in anul viitor calendaristic.

Nerespectarea de catre angajatori a prevederilor prezentei legi se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 de lei. Sumele provenite din amenzi vor fi virate la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, potrivit actului normativ.

Codul Muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Vedeti aici cum pica sarbatorile legale in 2014:
*1 si 2 ianuarie (miercuri si joi)
*prima si a doua zi de Pasti (20-21 aprilie, duminica si luni)
*1 mai (joi)
*prima si a doua zi de Rusalii (8-9 iunie, duminica-luni)
*Adormirea Maicii Domnului (15 august, vineri)
*Sfantul Andrei ( 30 noiembrie, duminica)
*1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (luni)
*prima si a doua zi de Craciun (25-26 decembrie, joi si vineri)

(Visited 430 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 × four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.