Model notificare demisie (conform exigentelor legale) + procedura comunicarii demisiei

Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

 

*(EDITABIL)145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi
*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

 

Prin urmare, salariatul are posibilitatea legala sa ceara incetarea raportului de munca cu conditia sa formuleze demisia in scris si sa o aduca la cunostinta angajatorului.

Din pacate, legea este lapidara in ceea ce priveste continutul demisiei; nu precizeaza continutul notificarii, si deci al demisiei.
Salariatul nu este obligat sa-si motiveze demisia (art.81 alin.3 din Codul Muncii), dar manifestarea sa de vointa trebuie sa fie clara, precisa, ferma si lipsita de echivoc.

De exemplu, satisface exigentele legale urmatoarea varianta de notificare

Domnule director……..
Subsemnatul (a) ………………, incadrat (a) in functia de……, la Directia…………….., va duc la cunostinta, in temeiul art.81 din Codul Muncii (art.102 din Legea nr.188/1999 etc), vointa mea de a demisiona din unitatea pe care o conduceti.
Cu stima…..
Data…..

Cum legea nu arata care este procedura comunicarii demisiei, notificarea scrisa poate fi comunicata angajatorului prin orice mijloc care sa dovedeasca comunicarea intentiei de incetare a raportului de munca (inregistrare la registratura societatii, prin fax, prin posta cu confirmare de primire, prin curier etc.).

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Neinregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 3000 lei (art.260 alin.(1) lit.n) din Codul muncii, republicat).

In plus, refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Demisie: comunicarea demisiei si durata preavizului
*Preaviz demisie: cel mult 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie
*20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
*Regulament intern: model si documente conexe
*Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

(Visited 5,045 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ four = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.