Regulament intern: reguli privind organizarea timpului de munca (orar, exceptii, probleme intalnite)

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil, prezentului regulament intern si/sau ale legislatiei in vigoare.

Durata normala a muncii pentru salariatii angajati cu norma intreaga este de 8 ore/zi si de 40 de ore pe saptamana.

Programul de lucru incepe la ora ……….. si se sfarseste la ora ………., cu o pauza de masa de …… minute intre ora ……. si ora ………. .

In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Programul de lucru in cazul salariatilor prevazuti la alin.(3) incepe la ora ……….. si se sfarseste la ora ………., cu o pauza de masa de …… minute intre ora ……. si ora ………. .

Programul de lucru se poate modifica, in functie de specificul lucrarilor contractate, cu respectarea prevederilor privind pauza de masa.

In cazul salariatilor care presteaza munca in baza unor contracte individuale de munca cu timp partial, durata timpului de lucru este:
a) de cel putin …… ore/zi sau …… ore/saptamana, dar nu mai mult de ….. ore/zi;
b) de cel putin …… ore/saptamana;
c) repartizarea duratei de munca pentru contractele cu timp partial se va face in contractele individuale de munca.

Munca prestata intre orele 22.00 – 06.00 este considerata munca de noapte.

Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Salariatul de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Salariatii care urmeaza sa desfasoare cel putin 3 ore de munca de noapte vor fi supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa aceea, periodic.

Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti, daca acest lucru este posibil.

Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.

Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.

Extras din lucrarea “Regulament intern: model si documente conexe”

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii
* Experienta de peste 7 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 50 de angajati din industria prelucratoare si constructii
* Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
* Curs “Expert legislatia muncii” – Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, in parteneriat cu LEXAcademy
* Curs “Inspector de specialitate protectia muncii”
* Curs “Inspector Resurse Umane”

(Visited 671 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 4 = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.