Contract individual de munca vs. conventie civila: asemanari si deosebiri

Intre contractul individual de munca si conventia civila exista o serie de trasaturi comune, insa, conventia civila reuneste o serie de particularitati care, la prima vedere, inlatura anumite responsabilitati din partea angajatorului.

Ambele tipuri de documente dau nastere la drepturi si obligatii intre parti, avand caracter bilateral si, de asemenea, sunt contracte cu titlu oneros si executare succesiva.

Conventia civila a fost introdusa in legislatia romaneasca prin Legea Nr. 83/1995, preluata apoi de Legea Nr. 130/1999. Insa, in prezent, au fost abrogate aceste acte normative si nu a mai fost reglementat nimic in acest sens. Aceste categorii de acte civile se pot incheia acum doar cu persoane fizice simple, nu si cu PFA-uri, deoarece nu exista un model de conventie civila, acesta fiind doar un act civil intre parti.

Chiar daca in Codul civil nu mai exista un contract numit conventie civila de prestari servicii, exista anumite acte normative care permit incheierea de conventii civile, cum ar fi Legea Sportului.

Conventia civila nu poate contine elemente precum: preavizul, zilele de repaus etc. In cazul unei conventii civile exista dezavantaje pentru toate partile implicate in ea: pentru angajat in sensul ca el presteaza o munca nesigura, nu stie daca va fi platit, nu beneficiaza de servicii de pregatire profesionala etc., pentru angajator in sensul ca este lipsit de control asupra angajatului, iar statul este afectat de lipsa contributiilor.

Incheierea unui contract de munca presupune conditii restrictive, pe cand incheierea unei conventii civile presupune o simpla notificare.

In situatia incheierii unei conventii civile cu o PFA, angajatorul risca sa raspunda penal in fata legii.

ATENTIE!
Conventia civila poate fi incheiata doar in situatia in care munca prestata are caracter ocazional. Pentru activitatile cu caracter permanent, chiar si cu un timp de lucru de 1 ora/luna, este obligatorie incheierea unui contract individual de munca.

Conform Codului Muncii, primirea in munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 lei, aceasta neputand fi injumatatita daca se plateste in primele 24 de ore.

Autor: Stan Lavinia, SC Conta Radulescu SRL

(Visited 1,333 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 5 = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.