Salariul minim de la 1 iulie 2014: ce acte se intocmesc si pana cand se transmit in Revisal

Reamintim ca incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se majoreaza la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.

Aceasta fiind a doua majorare a salariului minim din acest an, dupa majorarea din data de 1 ianuarie 2014.

Atentie! Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000.

Contabun.ro va recomanda urmatoarele lucrari:
* 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
* Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
* Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare
* Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare
* Regulament intern: model si documente conexe

Potrivit art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, orice modificare a salariului, sporurilor si cuantumul acestora se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art.17 alin.(5) din Codul muncii. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Astfel, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim pe economie au obligatia legala de a raporta majorarea salariului in registrul general de evidenta a salariatilor in baza unui document, act aditional sau decizie colectiva.

Daca angajatorul alege varianta actelor aditionale, inregistrarea in Revisal se va face pana cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, adica pana la data de 25 iulie 2014.

In cazul in care angajatorul decide majorarea salariului minim prin decizie colectiva, inregistarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma ca a luat la cunostinta de continutul modificarii si nu in termenul prevazut in cazul actelor aditionale de modificare prin acordul partilor.

Intrucat modificarea salariului minim incepand cu 1 iulie 2014 este reglementata prin HG nr.871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.703 din 15.11.2013, prin care angajatorii se prezuma ca au luat la cunostinta de continutul modificarii, apreciem ca decizia colectiva trebuie inregistrata in registru pana la data de 1 iulie 2014.

 

(Visited 5,062 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× four = 16

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.