Inregistrarea in scopuri de TVA si in ROI

In vederea inregistrarii in scopuri de TVA si in ROI trebuie urmati doi pasi.

Primul pas are in vedere inregistrarea in scopuri de TVA, iar al doilea pas reprezinta inregistrarea propriu zisa in ROI.

In vederea acestei operatiuni este nevoie de un certificat constatator in forma lunga de la Registrul Comertului si un cazier judiciar de la politie pe numele administratorului si asociatilor daca sunt mai multi.

Procedura dureaza aproximativ 2 saptamani.

Daca nu se doreste inregistrarea in ROI, o societate neplatitoare de TVA poate cumpara din UE bunuri pana in suma de 10.000 euro.
Daca va inregistrati in ROI insa, si comunicati furnizorului codul de operator obtinut in urma inregistrarii, acesta va factura fara TVA, dar veti fi obligat sa achitati TVA in Romania (24% la valoarea facturii).

Astfel, va puteti inregistra in ROI si sa utilizati codul doar in cazul in care doriti sa efectuati livrari de bunuri/prestari de servicii catre parteneri din UE pentru care este obligatorie inregistrarea, neexistand un plafon de scutire.

Daca doriti sa achizitionati bunuri, nu comunicati codul de operator, si va vor considera o persoana neimpozabila din punct de vedere a TVA, si vor factura cu TVA (vor trata livrarea ca una locala).

Autor: SC Conta Radulescu SRL

(Visited 405 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.