Incheierea contractului colectiv in cazul unei societati care are numai angajati cu timp partial

Intrebare: Este necesara incheierea contractului colectiv si atunci cand firma are numai angajati cu timp partial, dar sunt peste 21 de persoane.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Codul muncii, nu prevede obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca, ci doar obligativitatea negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati (art.229, alin.(2)).

Obligatia negocierii colective numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati, este prevazuta si de Legea dialogului social, republicata, la art.129, alin.(1).

Iar negocierea colectiva, potrivit art.1 lit.b) pct.iii din Legea dialogului social, republicata, este negocierea dintre angajator sau organizatia patronala si sindicat ori organizatia sindicala sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, care urmareste reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre cele doua parti, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun.

Prin urmare, obligativitatea negocierii nu presupune si obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca. Acesta se va incheia doar daca, in urma negocierilor, partile ajung la un acord.

 

Extras din lucrarea „Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic”

 

In cazul negocierii colective, legiuitorul nu face distinctie intre salariatul incadrat cu contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial.

Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile, potrivit art.106 alin.(1) din Codul muncii, republicat.

Printre drepturile salariatilor amintim si dreptul la negociere colectiva si individuala, dreptul de a participa la actiuni colective, dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat (art.39 alin.(1) lit.k) – m) din Codul muncii, republicat).

In plus, Codul muncii prevede, la art.6 alin.(2), ca tuturor salariatilor care presteaza o munca le este recunoscut dreptul la negocieri colective, iar la la art.7, ca salariatii si angajatorii se pot asocia liber pentru apararea drepturilor si promovarea intereselor lor profesionale, economice si sociale.

(Visited 320 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.