Demisie: cand poate salariatul demisiona fara preaviz

Intrebare: Pot sa-mi dau demisia fara preaviz daca angajatorul nu mi-a platit salariu la timp?

Raspuns: Potrivit prevederilor art.81 din Codul muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Salariatul are posibilitatea legala sa ceara incetarea raportului de munca cu conditia sa formuleze demisia in scris si sa o aduca la cunostinta angajatorului. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Regulament intern: model si documente conexe

Demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Neinregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 3000 lei (art.260 alin.(1) lit.n) din Codul muncii, republicat).

In plus, refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Chiar daca salariatul a comunicat angajatorului intentia de a demisiona, contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de preaviz convenit de parti in contractul individual de munca. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, iar in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Salariatul poate demisiona fara preaviz doar daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, sau daca angajatorul renunta total sau partial la termenul de preaviz.

20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca

Prin urmare, in cazul in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca, puteti cere demisia fara preaviz in care veti mentiona obligatiile contractuale incalcate. Neplata salariului la data stabilita in contractului individual de munca constituie o incalcare a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca.

Un model de cerere de incetare a contractului individual de munca prin demisie gasiti aici.

(Visited 1,218 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 9 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.