Angajatorul poate refuza demisia salariatului?

Intrebare: Cum procedez daca angajatorul refuza sa-mi aprobe demisia?

rsz_like

 

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.81 alin.(1) din Codul muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Prin urmare, salariatul are posibilitatea legala sa ceara incetarea raportului de munca cu conditia sa formuleze demisia in scris si sa o aduca la cunostinta angajatorului.

Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Un model de cerere de incetare a contractului individual de munca prin demisie gasiti aici.

Demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului.

Neinregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 3000 lei (art.260 alin.(1) lit.n) din Codul muncii, republicat).

In plus, refuzul angajatorului de a inregisra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

In cazul in care angajatorul nu tine cont de prevederile legale si refuza sa inregistreze demisia, puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca.

 

(Visited 641 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 7 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.