Rescrierea codului fiscal: implementarea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri

Rescrierea si promovarea proiectelor noului Cod Fiscal si Codului de Procedura Fiscala sunt puncte esentiale ale mandatului meu. Proiectele rescrise corespund celor doua mari obiective pe care le avem: folosirea politicii fiscale ca parghie de sustinere a cresterii economice si imbunatatirea colectarii”, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Ministrul Ioana-Maria Petrescu, secretarii de stat Dan Manolescu si Attila Gyorgy, precum si specialisti din Ministerul Finantelor Publice au participat la consultari pe marginea proiectului Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala.

Radu Florescu, coordonator al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, a salutat deschiderea reprezentantilor guvernamentali pentru un dialog transparent si constructiv pe tema politicilor fiscale, aratand ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate. „Reafirmam sustinerea noastra pentru reducerea CAS in conditiile in care masura este sustenabila si nu va fi insotita de noi taxe si impozite”, a mentionat Radu Florescu.

De asemenea, Daniel Anghel, presedinte coordonator al Grupului de lucru pe probleme de legislaţie fiscala din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, a salutat rescrierea celor doua proiecte ale Codului Fiscal si a celui de Procedura Fiscala, apreciind ca era „imperios necesara din perspectiva stabilitatii si predictibilitatii”.

Ministrul Finantelor Publice a punctat faptul ca rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala este „imperativa, oportuna si benefica”, noile propuneri cuprinse in legislatia fiscala incluzand o serie de masuri care contribuie la sustinerea cresterii economice.

Proiectul noului Cod Fiscal mentine prevederile referitoare la mentinerea cotei unice de impozitare, a TVA, scutirea de la plata a impozitului reinvestit, masuri de imbunatatire a relatiei intre contribuabil si ANAF.

De asemenea, ministrul Finantelor Publice a mentionat cateva dintre elementele de noutate ale proiectului Codului Fiscal:
• Implementarea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parţi de cladire şi terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare;
• Eliminarea dublei impozitari pentru situatiile in care un angajator vrea sa ofere beneficii suplimentare pentru contributii de pensie facultativa sau de sanatate, in limita sumei totale de 650 de euro anual;
• In vederea stabilirii echitabile a sarcinii fiscale pentru perioada impozabila in care o persoana juridica romana care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor devine platitoare de impozit pe profit ca urmare a faptului ca nu mai indeplineşte, in cursul anului fiscal, condiţiile cerute de lege pentru o microintreprindere, noul proiect al Codului fiscal propune unificarea modalitaţii de calcul şi plata a impozitului pe profit, respectiv incepand cu trimestrul in care nu mai sunt indeplinite condiţiile cerute de lege, prin luarea in considerare a veniturilor şi cheltuielilor inregistrate incepand cu trimestrul respectiv;
• Au fost preluate, ca norma generala, reglementarile introduse punctual prin Ordonanta de Urgenta, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscala pentru producatorii agricoli a caror recolta a fost substantial afectata si care ar fi trebui sa plateasca norma de venit. Prin urmare, in cazul producatorilor agricoli, norma de venit se reduce proporţional in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afecteaza peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole. Am avut consultari, in acest sens, si cu Ministerul Agriculturii;
• In proiectul noului Cod Fiscal este inclusa o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei in care oamenii de afaceri din domeniul agricol si piscicol pot sa reporteze si sa compenseze pierderile fiscale;
• Un alt element de noutate introdus in proiectul noului Cod fiscal este definirea instrumentelor derivative financiare, precum si reglementarea modului in care acestea se impoziteaza.

De asemenea, ministrul Finantelor Publice a prezentat cateva dintre propunerile incluse in proiectul Codului de Procedura Fiscala:
• In proiectul noului Cod de Procedura Fiscala au fost preluate prevederile privind comunicarea electronica intre contribuabil si administratiile fiscale, precum si alte propuneri privind imbunatatirea relatiei contribuabilului cu fiscul.
In acest sens, ministrul Ioana-Maria Petrescu a punctat:
• Eliminarea taxei de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala.
• Acordarea posibilitatii contribuabililor sa depuna drept garanţie, scrisori de garanţie emise si de alte instituţii de credit sau alte instituţii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare asa cum prevede legislatia actuala, in vederea suspendarii executarii silite sau a neinceperii acesteia. Vor fi luate in considerare si scrisorile de garantie emise de institutii bancare din state membre UE, pentru care exista in Romania o banca care sa gireze pentru scrisorile de garantie.
• Aceasta noua reglementare vizeaza suspendarea executarii silite in cazul contestaţiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanţe fiscale.
• Proiectul noului Cod de Procedura Fiscala include si un set de propuneri menite sa reduca evaziunea fiscala, sa incurajeze contribuabilii onesti si sa combata concurenta neloiala.

In acest sens, pot fi mentionate urmatoarele aspecte:
• In proiectul noului Cod de Procedura Fiscala au fost mult mai bine articulate noile reglementari privind controlul fiscal, in cadrul unui titlu distinct, care cuprinde sase capitole, intre care cinci sunt destinate, fiecare in parte, unui anume tip de control/verificare, tinand cont de obiectivele fiecaruia. In acest context, este prevazut dreptul contribuabilului supus inspectiei fiscale de a fi informat ori de cate ori se decide o delegare a competentei de efectuare a inspectiei fiscale.
• In ceea ce priveşte comunicarea avizului de inspecţie fiscala, s-a prevazut ca aceasta sa se efectueze in toate cazurile, chiar daca acesta se comunica la inceperea inspecţiei. Aceasta deoarece avizul cuprinde informaţii cu privire la obiectivele inspecţiei fiscale, informaţii care servesc la aprecierea respectarii de catre organele fiscale a principiului unicitaţii inspecţiei fiscale. In plus, aceste informaţii dau posibilitatea contribuabilului sa-şi indeplineasca obligaţiile de colaborare pe perioada inspecţiei fiscale, eliminand astfel conflictele costisitoare pentru ambele parţi.
• Noul proiect al Codului de procedura fiscala va reglementa explicit emiterea acordului de pret in avans pentru tranzactii efectuate cu persoane afiliate straine. In paralel, am facut angajari, in scopul consolidarii Directiei de transfer pricing din cadrul ANAF, urmand ca angajatii sa beneficieze de expertiza şi bunele practice ale unor agenţii fiscale prestigioase.

In cadrul dezbaterilor, au fost abordate subiecte referitoare la sustinerea, prin parghii fiscale, a activitatii de cercetare-dezvoltare si a educatiei, reglementarea preturilor in avans, imbunatatirea relatiei contribuabilului cu administratiile fiscale, impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice si de persoane juridice, sustinerea investitiilor, taxa pe constructii speciale, propunerea privind instituirea unei penalitati pentru contribuabilii care işi diminueaza obligaţiile fiscale depunand declaraţii incorecte sau nu declara obligaţiile fiscale deşi aveau aceasta obligaţie.

Dezbaterea organizata astazi cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei face parte din amplul proces de consultare asupra proiectelor Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Cele doua proiecte vor ramane deschise consultarilor cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati.

(Visited 288 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.