Negocierea colectiva cand salariatii nu si-au desemnat reprezentantii

In cadrul unitatilor la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative, conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

negocierea-ccm

 

Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic” , actualizata 2017, va prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, 13 modele de formulare necesare si explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

 

 

Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor. Prin urmare, pentru alegerea reprezentantilor salariatilor trebuie sa existe votul a cel putin jumatate din numarul de salariati ai unitatii. Daca la intrunire participa doar jumatate din numarul total de salariati ai unitatii, este necesara intrunirea unanimitatii.

Alegerea reprezentantilor salariatilor, atributiile acestora, modul de indeplinire a atributiilor, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii. Cei care stabilesc modalitatea de organizare a intrunirii sunt salariatii. Singura atributie pe care legiuitorul i-a acordat-o angajatorului in ceea ce priveste alegerea reprezentantilor salariatilor priveste stabilirea impreuna cu salariatii unitatii a numarului de reprezentanti alesi, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.

In cazul in care angajatorul are intentia de a negocia si intocmi un contract colectiv de munca iar la nivelul societatii nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative iar salariatii societatii nu si-au ales reprezentantii, potrivit legii, acesta poate sa le comunice intentia de negociere si modul in care pot fi reprezentati la negociere.

Daca insa, salariatii nu-si desemneaza reprezentantii la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate si prin urmare, la ora si data stabilita, nu se prezinta niciun reprezentant al salariatilor, neprezentarea si lipsa unui raspuns scris din partea reprezentantilor salariatilor este interpretata ca refuz de participare la negociere.

In acest caz, la data stabilita pentru prima sedinta de negociere, se va intocmi un proces verbal in care se va consemna acest lucru.

Anuntul si procesul verbal intocmit vor fi prezentate, in caz de control, inspectorilor de munca, ca dovada de initiere a negocierii.

Important: Anuntul trebuie comunicat sub semnatura si afisat la sediu si la toate punctele de lucru ale societatii.

Mai multe informatii gasesti aici.

(Visited 1,034 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.