Reintegrarea in munca a salariatului concediat ilegal – ce trebuie sa faca salariatul

Potrivit art.80 din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

40 de modele si formulare necesare la incetarea contractului individual de munca

La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Prin urmare, in baza hotararii judecatoresti, angajatorul are obligatia de a repune salariatul in situatia avuta anterior concedierii, fara ca salariatul sa faca vreo cerere in acest sens catre angajator.

De la data reintegrarii, salariatul are obligatia de a se prezenta la locul de munca si de a presta activitate. In caz contrar, salariatul poate fi sanctionat disciplinar.

Important! Anularea deciziei de concediere nu duce implicit si la repunerea partilor in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere, decat daca salariatul a cerut expres instantei acest lucru.

Salariatul reintegrat va primi, sub forma de despagubire, toate drepturile salariale indexate, majorate si reactualizate, de care ar fi beneficiat pe perioada concedierii, respectiv de la data incetarii raportului de munca si pana la data reintegrarii efective.

Documentele necesare in cazul repunerii partilor in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere pot fi consultate aici.

(Visited 1,674 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.