Cercetarea disciplinara prealabila – convocarea salariatului

Cercetarea disciplinara prealabila debuteaza cu convocarea in scris a salariatului. Prin urmare, persoana desemnata sau comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea il va convoca in scris pe salariatul cercetat, iar convocarea va preciza cel putin obiectul audierii, adica faptele ce i se imputa, data, ora si locul intrevederii.

Respectarea conditiilor de continut pentru convocare sunt esentiale deoarece, numai cunoscand ce i se imputa, salariatul se poate apara.

Model de Convocare a salariatului pentru cercetare disciplinara

Convocarea salariatului poate fi facuta prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia. Astfel, comunicarea poate fi facuta prin inmanarea ei salariatului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin curier, prin executor judecatoresc, etc.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

In ceea ce priveste termenul in care salariatul trebuie sa se prezinte la convocare, angajatorul este cel care il stabileste cu conditia ca salariatul sa aiba timp sa-si pregateasca apararea. Ziua intrevederii nu poate sa coincida cu ziua comunicarii adresei de convocare si nu e recomandat sa aiba loc nici in ziua urmatoare comunicarii.

Important! Potrivit art.251 alin.(3) din Codul muncii, neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile de mai sus, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Atentie, insa, la motivele neprezentarii salariatului la convocare, intrucat in cazul in care se ajunge in instanta, angajatorul va trebui sa dovedeasca motivul pentru care nu s-a mai facut cercetarea prealabila. In plus, este foarte important si obiectul convocarii – faptele ce-i sunt imputate salariatului. Daca in convocare obiectul este unul general si nu abaterea clara care i se imputa, salariatul nu va putea sa se apere, prin urmare, chiar daca nu se prezinta la convocare, in instanta poate avea castig de cauza.

Printre motivele „obiective” amintim: motive medicale, evenimentele familiale deosebite, caz fortuit, forta majora etc.

Extras din lucrarea „Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

 

(Visited 1,435 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one × = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.