Termenul legal de eliberare a adeverintelor de catre angajator

Intrebare: Care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa elibereze adeverintele solicitate de salariati?

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.8 alin.(3) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evident a salariatilor, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Documentele se elibereaza in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei (art.9 alin.(1) lit.h) si alin.(2) lit.e) din HG nr.500/2011).

Prin urmare, legiuitorul reglementeaza durata maxima in care angajatorul poate elibera documentele solicitate. Termenul efectiv este bine sa se stabileasca prin regulamentul intern sau prin contractul colectiv de munca.

Angajatorul trebuie sa tina cont si de scopul solicitarii documentului, instrucat sunt situatii cat adeverinta trebuie eliberata in timp util pentru a nu pune in incurcatura salariatul in relatia cu institutiile care au solicitat adeverinta.

 

(Visited 1,751 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.