Munca la negru: sanctiuni prevazute de Codul muncii

Munca la negru presupune prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata.

rsz_likeNU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Potrivit prevederilor art.260 alin.(1) lit.e) dinCodul muncii, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Iar conform art.264 alin.(3) din acelasi act normativ, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

Codul muncii santioneaza, cu amenda de la 500 lei la 1000 lei, si persoanele care accepta sa presteze munca fara incheierea unui contract individual de munca (art.260 alin.(1) lit.f)).

Contractul individual de munca, potrivit art.16 alin.(1) din Codul muncii, republicat, se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

Contabun.ro va recomanda lucrarea „20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca”.

(Visited 490 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− one = 8

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.