Deducerea personala in cazul venitului obtinut de presedintele si cenzorul asocietatiei de propietari

Intrebare: In legarura cu veniturile presedintelui si cenzorului asociatiei de proprietari, daca sunt venituri asimilate salariilor se aplica deducerea personala?

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Raspuns: Potrivit art.27 din Legea nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt alesi sau revocati din functie de adunarea generala a proprietarilor, membri ai asociatiei de proprietari.

Iar potrivit art.32 alin.(1) si art.33 alin.(2) din actul normativ mentionat, presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv, precum si cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.

Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor (art.55 alin.(2) lit. d^2 si f) din Codul fiscal).

In ceea ce priveste deducerea personala, potrivit art.56 alin.(1) din Codul fiscal, persoanele fizice prevazute la art.40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Iar activitate dependenta la functia de baza este activitatea desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat (art.7 alin.(1) pct.3 din Codul fiscal).

Prin urmare, presedintele si cenzorul asocieatiei de proprietari sunt alesi de adunarea generala a proprietarilor si sunt remunerati pe baza unui contract de mandat si nu in baza unui contract individual de munca. Remuneratia primita de presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari, in baza contractului de mandat, este considerata venit asimilat salariilor si nu venit din salarii, la care nu se aplica deducerea personala.

(Visited 1,144 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + = thirteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.