Cum obtii calitatea de coasigurat

Potrivit prevederilor art.213 alin.(1) lit.b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Iar potrivit art.5 din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, aprobate prin Ordinul CNAS nr.581/2014, persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati in baza art. 213 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele necesare pentru dovedirea calitatii de coasigurat sunt stabilite la art.12 lit.e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, dupa cum urmeaza:
– act de identitate valabil la data solicitarii;
– documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata;
– declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
– declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.

Documentele se prezinta de catre salariat angajatorului. In baza acestor documente, angajatorul va declara coasiguratii salariatului in Declaratia 112. Iar la solicitarea salariatului, angajatorul va elibera o adeverinta al carei model este prevazut in anexa 2 la Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, prin care va certifica calitatea de salariat a salicitantului, mentionand si coasiguratii sai.

Vezi lucrarea Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Ordinul CNAS nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, publicat in Monitorul Oficial nr. 685 din 19 septembrie 2014 si in vigoare de la data publicarii, a abrogat, incepand cu data intrarii in vigoare, Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 649 din 24 septembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(Visited 2,938 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.