Contractul colectiv de munca la nivel de sector de activitate – cui se aplica

Intrebare: Contractul colectiv de munca la nivel de sector de activitate se aplica tuturor societatilor care fac parte din sectorul respectiv?

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.133 din Legea dialogului social nr.62/2011, republicata, clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
c) pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.

La fiecare dintre nivelurile prevazute mai sus se incheie si se inregistreaza un singur contract colectiv de munca.

In contractele colective de munca la orice nivel clauzele aplicabile angajatilor incadrati cu contract individual de munca in sectorul bugetar vor respecta in mod obligatoriu prevederile art. 138.

Prin urmare, un contract colectiv de munca incheiat la nivel de sector de activitate produce efecte pentru angajatii incadrati in unitatile din sectorul respectiv si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.

Pentru a afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, modele si formulare necesare, precum si explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate va recomandam lucrarea “Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic“.

 

(Visited 720 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.