Contract colectiv de munca: termen initiere negociere colectiva de la angajarea celui de-al 21-lea salariat

Intrebare: In cat timp de la angajarea celui de-al 21-lea salariat angajatorul are obligatia de a initia negocierea colectiva?

 

Raspuns: Potrivit art.229 alin.(2) dinCodul muncii si art.129 alin.(1) din Legea dialogului social nr.62/2011, este obligatorie negocierea colectiva numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Mai multe informatii despre negocierea colectiva gasesti in lucrarea Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Obligatia de a initia negocierea colectiva ii apartine angajatorului, conform art.129 alin.(2) din Legea nr.62/2011.

Angajatorul are obligatia de a incepe negocierea colectiva intr-un termen anume doar daca exisa un contract colectiv de munca la nivel de unitate.

In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, asa cum reiese si din situatia prezentata, Legea nr. 62/2011 prevede la art.141 alin.(3) ca partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment, fara a institui un termen anume.

In scopul asigurarii participarii la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, angajatorul va transmite partilor indreptatite sa negocieze anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective.

In cazul in care la nivelul societatii nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative iar salariatii societatii nu si-au ales reprezentantii, potrivit legii, acesta poate sa le comunice intentia de negociere si modul in care pot fi reprezentati la negociere.

Prin urmare, daca la nivelul angajatorului nu exista un contract colectiv de munca, nu este prevazut nici un termen de initiere a negocierii colective de la angajarea celui de-al 21-lea salariat. In caz de control, angajatorul nu poate fi sanctionat contraventional, intrucat nu este stabilita o contraventie pentru aceasta situatie, ci i se poate impune ca masura initierea negocierii.

Totusi, apreciem ca in cazul in care initiativa negocierii vine din partea salariatilor, angajatorul are obligatia de a da curs initiativei, in caz contrar poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 5000 si 10000 lei, conform art.217 alin.(1) lit.b) din Legea 62/2011.

(Visited 823 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.