Prelungirea concediului pentru cresterea copilului prin concediu fara plata

Potrivit prevederilor art.6 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an si indemnizatia lunara au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere a copilului.

Angajatorul are obligatia, conform dispozitiilor articolului 25 alin. (1) din OUG nr.111/2010, sa acorde concediul fara plata solicitat pe o perioada stabilita de comun acord cu angajatul, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Pe perioada concediului fara plata prevazut la art.6, plata contributiei la asigurari sociale de sanatate pentru persoana in cauza se asigura de la bugetul de stat (art.21 din OUG nr.111/2010).

In acest sens, beneficiarul concediului fara plata trebuie sa comunice in scris primariei pe raza careia are domiciliul sau resedinta modificarea intervenita in situatia sa.

Perioada in care persoana se afla in concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie, dupa cum urmeaza:
– perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG nr.158/2005 (art.21 alin.(3) din OUG nr.111/2010);
– perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public (art.22 alin.(1) din OUG nr.111/2010);
– perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr.76/2002 pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (art.22 alin.(1) din OUG nr.111/2010);
– vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea (art.22 alin.(2) din OUG nr.111/2010).

Concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se cuvine pentru fiecare dintre nasteri (art.9 alin.(1) din OUG nr.111/2010).

(Visited 705 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− one = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.