Prestarea muncii in zile de sarbatoare legala: compensare cu timp liber sau spor la salariu

Intrebare: Buna ziua. Ca si angajat, eu sunt interesata de urmatorul aspect: in cazul in care am lucrat in 15 august 2014, eu voi primi salariul mai mare decat angajatii care nu au lucrat in 15 august (au acelasi salariu de baza ca si mine). Eu voi primi si un liber in plus in luna septembrie? Ma intereseaza daca voi primi si salariul mai mare cu a x-a parte si un liber in plus… Multumesc!

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.139 din Codul muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere (art.143 din Codul muncii).

La art.140 Codul muncii prevede doua categorii de unitati, care, datorita specificului activitatii, nu isi pot intrerupe activitatea in perioada sarbatorilor legale. Este vorba de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.

O alta exceptie de la zilele de sarbatoare legala in care, in mod obisnuit, nu se lucreaza este prevazuta la art.141 din Codul muncii. Este vorba de unitatile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art.142 din Codul muncii).

Prin urmare, in cazul in care ati prestat munca in data de 15 august, aceasta fiind zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, aveati dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator a celui lucrat in urmatoarele 30 de zile de la desfasurarea activitatii din acea zi. In cazul in care compensarea cu timp liber nu a fost posibila, angajatorul trebuie sa va acorde un spor la salariul de baza de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Sporul efectiv se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau contractul individual de munca si nu poate fi mai mic decât 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

(Visited 812 times, 1 visits today)

2 Responses to Prestarea muncii in zile de sarbatoare legala: compensare cu timp liber sau spor la salariu

 1. rodica says:

  Multumesc pentru informatii, am citit in intregime artiolele din codul muncii.
  Ceea ce nu inteleg este urmatorul fapt: presupunem un salariu de 2.100 lei. Salariul eferent lunii august se calculeaza astfel: 2.100 / 20 * 21 = 2.205 lei pentru un angajat care a lucrat in ziua de 15 august si toate celelalte zile lucratoare. Acel angajat va mai primi un liber in luna septembrie, aferent lui 15 august? Daca nu primi un libe in plus in luna august, va primi si sporul de 100% aferent lui 15 august?
  Multumesc

 2. Elena Savciuc says:

  Pentru ziua libera lucarata salariatul beneficiaza de salariu corespunzator.

  In plus, va beneficia fie de timp liber in urmatoarele 30 de zile, fie de un spor la salariu de cel putin 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 1 = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.