Negociere colectiva: Model de cerere a sindicatului reprezentativ/reprezentantilor angajatilor privind inceperea negocierii colective

Potrivit art.229 alin.(2) din Codul muncii si art.129 alin.(1) din Legea dialogului social nr.62/2011, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Iar obligatia de a initia negocierea colectiva ii apartine angajatorului, conform art.129 alin.(2) din Legea nr.62/2011.

In cazul in care la nivel de unitate exista un contract colectiv de munca, angajatorul are obligatia de a initia negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractului colectiv de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractul colectiv de munca.

Daca angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.

Odata sesizat cu o asfel de cerinta din partea organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, angajatorul este obligat sa-i dea curs.

Prin urmare, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5000 si 10000 lei, conform art.217 alin.(1) lit.b) din Legea 62/2011.

In situatia in care la nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca, Legea nr. 62/2011 prevede, la art.141 alin.(3), ca partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment, fara a institui un termen anume.

Contabun.ro va prezinta un model de cerere a sindicatului reprezentativ/reprezentantilor angajatilor privind inceperea negocierii colective, extras din lucrarea „Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic”.

 

Cererea sindicatului reprezentativ/reprezentantilor angajatilor privind inceperea negocierii colective

Catre
Conducerea ………………………………. .

Avand in vedere ca pana la data prezentei nu ati initiat negocierea colectiva la nivel de unitate, in temeiul dispozitiilor art.129 din Legea dialogului social nr.62/2011 , republicata.
sau
Avand in vedere prevederile art.141 alin.(3) din Legea dialogului social nr.62/2011 , republicata, prin care se dispune ca in cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.

Sindicatul reprezentativ la nivel de unitate …………………………., reprezentat de ……………………., in calitate de …………………………………. / reprezentantii angajatilor …………………………………………., solicita prin prezenta inceperea negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate si cere conducerii societatii sa organizeze, in termenul legal, negocierea colectiva la nivel de unitate .

Propunem ca prima sedinta de negociere sa aiba loc la ……………….. (sediul, biroul etc.) …………………… (denumirea angajatorului) din …………………… (adresa), in data ……., orele …….. .

La prima sedinta de negociere se vor stabili: informatiile pe care conducerea societatii le va pune la dispozitia sindicatului / reprezentatilor angajatilor si conditiile furnizarii acestora; componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise, nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca, durata maxima a negocierilor, locul si calendarul reuniunilor, dovada reprezentativitatii partilor participante la negociere, dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere, alte detalii privind negocierea.

Negocierea colectiva va avea ca obiect, cel putin, conditiile de munca si salarizarea, dar si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca .

Prin incheierea contractului colectiv de munca se urmareste promovarea unor relatii de munca echitabile, de natura sa asigure protectia sociala a salariatilor, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca ori evitarea declansarii grevelor.

Prezenta cerere se comunica sub semnatura partilor indreptatite sa participe la negociere si se afiseaza la loc vizibil, la sediul angajatorului si la toate punctele de lucru .

Reprezentanti salariati / Reprezentanti sindicat ………………………
……………………………………………
(Nume, prenume, semnatura)

(Visited 1,348 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.