Potrivit art. 260 alin.(1) din Codul muncii, constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
Potrivit art.3 alin.(1) din HG nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 si 2 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
Art. 34 alin.(5) din Codul Muncii prevede: La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
c) impiedicarea sau obligarea, prin amenintari ori prin violente, a unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva ori sa munceasca in timpul grevei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
d) stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
Art. 16 alin.(1) din Codul muncii prevede: Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligtia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
Art. 139 din Codul muncii prevede:
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 142 din Codul muncii prevede:
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Art. 141 din Codul muncii prevede: Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
h) incalcarea obligatiei prevazute la art. 140, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;
Art. 140 din Codul muncii prevede: Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
k) neacordarea indemnizatiei prevazute la art. 53 alin. (1), in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca, cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei;
Art. 53 alin.(1) din Codul muncii prevede: Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin.(3).
Art.52 alin.(3) din Codul muncii prevede: In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si art. 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
Art. 27 din Codul muncii prevede:
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
(5) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.
Art. 119 din Codul muncii prevede: Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
o) incalcarea de catre agentul de munca temporara a obligatiei prevazute la art. 102, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;
Art. 102 din Codul muncii prevede: Agentii de munca temporara nu percep nicio taxa salariatilor temporari in schimbul demersurilor in vederea recrutarii acestora de catre utilizator sau pentru incheierea unui contract de munca temporara.
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
Art. 16 alin.(3) din Codul muncii prevede: Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile legislatiei in vigoare. Este vorba de Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Vezi si:
- Cum se calculeaza sporul pentru munca suplimentara?
- Cum este corect sa se aplice sporul de weekend: ca procent calculat la orele lucrate in weekend, ca procent la salariul brut sau in suma fixa?
- Ziua de 19 februarie – Ziua Brancusi este zi libera pentru salariati?
- 30 noiembrie si 1 decembrie 2015 - zile libere pentru salariati sau amenda de pana la 10000 lei pentru angajatori
- De ce o societate este verificata de ITM?
- Care este durata minima de lucru legala cu care poate fi angajata cu CIM o persoana?
- Luni, 1 iunie 2015, zi libera pentru salariati sau amenda de pana la 10000 de lei pentru angajatori
- Decizie de modificare a regulamentului intern – model 2015
- Absentele nemotivate se inregistreaza in Revisal?
- Majorare salariu minim de la 01.01.2015: model act aditional
- Modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
- Accident de munca – salariat fara echipament de protectie: cine raspunde contraventional?
- Black Friday - 28.11.2014: reducere 50% la toate materialele din libraria contabun.ro
- Cum calculez salariul minim pentru un contract de munca cu timp partial?
- De ce o societate este verificata de ITM?
- ITM desfasoara o campanie de verificare a transportatorilor rutieri. Afla aici ce verifica inspectorii de munca!
- Netransmiterea in Revisal a majorarii salariului minim – amenda intre 5000 si 8000 lei
- Dosarul personal al salariatului: obligatia eliberarii actelor din dosar si termenul de eliberare
- Dosarul personal al salariatului: 54 de modele si formulare obligatorii
- Abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile – info utile
- CIM 2014: 20 de formulare necesare la angajare!
- Controlul de fond in domeniul relatiilor de munca (2014): documente si date solicitate
- Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 1,5 milioane de lei in perioada 28-30 aprilie. Vezi aici care au fost cele mai frecvente greseli facute de angajatori
- Inspectia Muncii nu se mai opreste: a aplicat amenzi in valoare de 3.117.200 de lei in perioada 24 - 28 martie 2014. Invata sa te protejezi!
- Incheierea contractului individual de munca: formulare necesare - valabile in 2014
- REVISAL 2014: completare, transmitere, amenzi, erori intalnite
- Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare de 2.693.200 de lei in perioada 10 - 14 martie 2014. Intra aici sa vezi cum poti scapa de amenzi!
- Guvernul va declansa un proiect-pilot de controale la firme. Invata sa te protejezi!
- 20 de modele si formulare necesare la incheierea contractului individual de munca
- Ce amenzi platesc daca nu depun declaratiile fiscale?
- Revisal. Contraventii si sanctiuni prevazute de HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
(Visited 475 times, 1 visits today)
Leave a Reply