De ce o societate este verificata de ITM?

Cand pot fi controlat de inspectoratul de munca? Cine ma controleaza? De ce unitatea mea poate face obiectul unui control din partea inspectoratului de munca? Cum pot fi controlat? Ce poate face inspectorul? Ce se intampla daca obstructionezi inspectorul in exercitarea inspectiei? Sunt cateva intrebari pe care angajatorul si le pune atunci cand vine vorba de controlul ITM.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

In acest sens, ITM Iasi a publicat, pe site-ul oficial, un material sub forma de intrebari si raspunsuri, dupa cum urmeaza:

1.Cand pot fi controlat de inspectoratul de munca?
Oricand, la orice ora, la orice interval de timp fata de verificarea anterioara.

2.Cine ma controleaza?
Unul sau mai multi inspectori de munca, care prezinta o legitimatie; un ordin de serviciu (de deplasare) poate fi prezentat la cerere.
Uneori, pentru a putea realiza identificarea persoanelor si pentru protectia inspectorilor, suntem insotiti de jandarmi sau politisti.

3.De ce unitatea mea poate face obiectul unui control din partea inspectoratului de munca?
– deoarece ai fost planificat pentru o verificare generala, periodica care se numeste control de fond;
– deoarece inspectoratul desfasoara o campanie de control tematica, intr-un anumit domeniu de activitate sau intr-un anumit areal geografic;
– deoarece inspectorul doreste sa verifice modul in care au fost indeplinite masurile obligatorii dispuse intr-un control anterior;
– deoarece o alta institutie cu atributii de control ne-a solicitat efectuarea unui control;
– deoarece exista o sesizare cu privire la nereguli in unitate;
– deoarece inspectorul a observat un fapt deosebit in unitate, are o suspiciune serioasa privind o grava incalcare a normelor legale sau exista o stare de pericol iminent.

4.Cum pot fi controlat?
Cele mai multe actiuni de control in domeniul relatiilor de munca sunt inopinate, fara anuntare prealabila. Nu facem asta pentru a te speria sau pentru a incurca activitatea unitatii. Procedam asa pentru a surprinde situatiile de fapt existente in mod natural in unitate si care ar putea fi ascunse daca verificarea ar fi anuntata.
Prezenta conducatorului unitatii nu este o conditie fara de care inspectorul nu poate realiza inspectia. Inspectorul de munca are dreptul de acces liber in orice spatiu al unitatii, in absenta conducatorului unitatii.

Pe langa controlul efectuat la sediul unitatii supuse inspectiei, poti fi invitat sa prezinti acte si documente la sediul inspectoratului de munca, acestea fiind mentionate intr-o instiintare scrisa de inspectorul de munca.

5.Ce poate face inspectorul?
– sa intre, fara a fi insotit, in orice incapere, sau alt spatiu al unitatii;
– sa fotografieze, sa filmeze, sa faca inregistrari audio, sa fotocopieze documente, sa copieze pe suporturi de stocare informatii electronice;
– sa ia declaratii scrise salariatilor, oricaror persoane din unitate, inclusiv conducatorului unitatii: poate solicita ca in momentul intervievarii persoanelor sa nu mai fie nimeni de fata;
– sa solicite informatii, date de la orice salariat sau persoana din unitate;
– sa solicite orice act, document sau registru din unitate: sa le ridice temporar pentru studiere sau fotocopiere;
– sa acceseze orice sistem informatic si sa solicite rapoarte scrise sau alte listari generate de acestea;
– sa ia probe sau mostre;
– sa impuna remedierea pe loc sau intr-un termen determinat a abaterilor constatate.

6.Ce se intampla daca obstructionezi inspectorul in exercitarea inspectiei?
– poti fi sanctionat contraventional; ca angajator esti responsabil si pentru salariatii tai care obstructioneaza inspectorul de munca sa isi exercite controlul;
– inspectorul de munca poate solicita ajutorul agentilor fortei publice, politie sau jandarmi, pentru protectie sau pentru sustinerea actiunilor de control;
– pentru obstructionarea in mod repetat , inspectorul poate face plangere penala impotriva angajatorului, aceasta fapta atragand raspunderea penala;
– o atitudine obstructiva si ostila ridica o suspiciune puternica privind existenta unor nereguli, fapt care atrage un comportament special din partea inspectorului de munca;
– lipsa de colaborare in cadrul actiunii de control este o circumstanta agravanta pentru stabilirea cuantumul sanctiunilor pentru celelalte fapte contraventionale constatate.

(Visited 775 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + = 9

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.