Formularul 600: cine este obligat sa-l depuna

In conformitate cu prevederile art.296^21 alin.(1) lit.a)-e) din Codul fiscal, declaratia 600 se completeaza si se depune de catre persoanele care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, respectiv:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

Formularul 600 se utilizeaza pentru declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale.

Venitul baza de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

Contribuabili nominalizati mai sus au obligatia sa depuna anual formularul 600 „Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.

In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului, declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure se face in functie de venitul estimat a se realiza in anul inceperii activitatii.

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art.6 alin.(1) pct. I ‐ III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completrile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu au obligatia depunerii declaratiei 600.

Baza legala: Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice nr. 874/221/I.C./2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, publicat in Monitorul Oficial nr. 421 din 25 iunie 2012.

(Visited 638 times, 1 visits today)

2 Responses to Formularul 600: cine este obligat sa-l depuna

  1. Dana says:

    Pfa care incepe activitatea in cursul anului, in declaratia 220 trece un venit de sub 800 lei-luna mai are obligataia sa depuna declaratia 600 si sa plateasca CAS?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ two = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.