Pot beneficia de concediu de maternitate daca sunt in somaj?

Potrivit art.23 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Iar conform art.24 din OUG nr.158/2005, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Chiar daca viitoarea mama este in somaj, ea are dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate.

Persoana in cauza trebuie sa anunte in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata asupra starii sale fiziologice de graviditate si sa anexeze in copie un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

In plus, conform art.41 alin.(1) lit.e) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aceasta are obligatia sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata despre aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoana care beneficiaza de indemnizatie de somaj are obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrata, in prima zi lucratoare (nota: aceasta obligatie este valabila si in cazul concediului de maternitate, asa cum reiese de la art.45 alin.(5) din Legea nr.76/2002).

Pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, a indemnizaţiei de maternitate si a indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani in cazul copilului cu handicap, plata indemnizatiei de somaj se supenda (art.45 alin.(1) lit.g) din Legea nr. 76/2002).

(Visited 468 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 + = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.