Cum calculez salariul minim pentru un contract de munca cu timp partial?

Intrebare: Cum stabilesc salariul minim unui angajat incadrat cu contract de munca cu timp partial de 10 ore/luna?

 Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Salariul, conform art.159 alin.(1) din Codul muncii, reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

Iar potrivit art.40 alin.(2) lit.c) din Codul muncii, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara (art.164 alin.(2) din Codul muncii).

Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, iar salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat (art.162 alin.(1) și (2) din Codul muncii).

Conform art.164 alin.(1) din Codul muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora, conform art.1 alin.(2) din HG nr.871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Prin urmare, salariul minim pentru o norma de munca de 10 ore pe luna nu poate fi stabilit sub nivelul de 54 lei (10 ore x 5.357 lei/ora = 53,57).

 

(Visited 2,360 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + = eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.