Cardul national de asigurari de sanatate – info utile

Ce este cardul national de sanatate?
Cardul national de sanatate este un proiect de interes national care are ca scop principal transparentizarea si eficientizarea fondurilor utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El va deveni instrumentul de confirmare a prestarii  tuturor serviciilor din sistem(PIAS).

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Ce contine cardul?
Pe card  si in cip-ul cardului sunt imprimate urmatoarele informatii:
Numele si prenumele asiguratului
Cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate
Numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID)
Data nasterii
Termenul de valabilitate al cardului ( 5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Cine intra in posesia cardului national de sanatate?
Persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani vor primi cardul national de sanatate.

Copiii cu varsta de pana la 18 ani  beneficiaza de servicii medicale gratuite conform legii.

Cum intri in posesia cardului national de sanatate?
In data de 19 septembrie 2014 a inceput procesul de distribuire a cardului national de sanatate, care se realizeaza dupa  graficul  stabilit in contractul-cadru si contractele subsecvente incheiate de CNAS si casele de asigurari cu CN Posta Romana.

Posta Romana are la dispozitie 20 de zile din momentul preluarii pentru a distribui cardurile de sanatate asiguratilor.
Cardul va fi distribuit personal de catre factorul postal in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. Postasul va face cel putin doua vizite la domiciuliul asiguratului si, in cazul in care acesta nu va fi gasit acasa, ii va lasa un aviz postal pe care va fi mentionata  perioada in care asiguratul poate sa ridice cardul de la oficiul postal.
Daca  in cele  20 de zile cardurile care nu au putut fi distribuite, CN Posta Romana are la dispozitie 10 zile lucratoare pentru a preda cardurile caselor de sanatate in evidenta carora se afla asiguratii.

Asiguratul care nu a primit cardul prin intermediul serviciilor postale trebuie sa ia in calcul termenul in care cardul sau de sanatate ajunge la casa de asigurari.

Daca in intervalul celor 20 de zile cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate sa isi ridice personal cardul de sanatate de la casa de asigurari in a carei evidenta se afla, după un termen de 10 zile lucratoare, pe care CN Posta Romana il are la dispozitie pentru a preda cardul casei de asigurari.

Dupa ce procesul de distribuire va fi incheiat, va urma o perioada de testare a cardului de sanatate, in care cele doua sisteme vor merge in paralel.

Cardul national de sanatate va deveni obligatoriu prin lege dupa ce toti asiguratii vor intra in posesia lui si toate eventualele probleme care pot aparea in perioada de testare vor fi rezolvate.

Cum activezi cardul de sanatate?
Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv. Intrat in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale (cabinet de medicina primara, spital, ambulatoriu, laborator)  la care asiguratul va apela prima data dupa primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul sa mearga special la medic pentru activarea cardului. Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta  in  inlocuirea  pin-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de asigurat , pe care acesta nu trebuie sa il divulge. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanstate. Pin-ul ramane in proprietatea asiguratului, la fel ca si cel de la cardul bancar.

Cum utilizezi cardul de sanatate?
Odata  activat, cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza  la furnizorii aflati in contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

Furnizorul va introduce cardul in cititor, iar asiguratul va tasta pin-ul. Instant, aplicatia cardului va afisa un mesaj in care va informa furnizorul  daca posesorul cardului este sau nu asigurat.

Utilizarea cardului reprezinta dovada ca asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. In acest fel se valideaza serviciul de care a beneficiat, in vederea decontarii din fondul de asigurari sociale de sanatate.

Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate.

Important! Cardul de sanatate  va asigura accesul la servici medicale pe teritoriul Romaniei. Pentru servicii medicale devenite necesare in timpul sederii temporare pe teritoriul unei tari din spatiul UE/SEE/Elvetia, asiguratul poate solicita  la casa de asigurari eliberarea unui card european de sanatate (CEASS).

 

Sursa: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

(Visited 688 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 5

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.