Termenul de preaviz in cazul incetarii contractului de munca prin acordul partilor

Intrebare: In cazul incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor, care este termenul de preaviz?

Raspuns: Potrivit Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea.

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Asadar, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la o data convenita de parti. Incetarea raportului de munca se poate produce de la data realizarii acordului sau de la o data ulterioara, iar initiativa incetarii contractului de munca prin acordul partilor o poate avea oricare dintre parti, angajatorul sau salariatul.

Desi legea nu prevede necesitatea formei scrise a acordului de vointa, totusi, ca si la incheierea contractului, acordul partilor trebuie sa fie consemnat intr-un inscris. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este netemeinica si nelegala in lipsa unei dovezi scrise, a intentiei salariatului sau a angajatorului de a inceta respectivul contract de munca (prin cerere, propunere, notificare etc.) si a acordului destinatarului cu privire la incetarea contractului de munca prin acordul partilor.

Dupa realizarea acordului partilor, contractual de munca nu mai poate inceta pe alt temei legal, cu exceptia survenirii unor cauze de incetare de drept (Decizia nr.592/1996, Tribunalul Bucuresti, Sectia a IV-a civila).

Prin urmare, aceasta modalitate de incetare a contractului de munca nu este afectata de un termen de preaviz, ca in cazul demisiei sau incetarii contractului de munca pentru motive care tin sau nu de persoana salariatului. In cazul incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor, partile pot stabili data incetarii contractului de munca care poate fi data incheierii acordului sau o data ulterioara, incetarea putand avea loc chiar si dupa cateva luni.

 

(Visited 650 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six + 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.