Salariatul nu poate renunta la concediul de odihna

Intrebare: Se poate renunta total sau partial la efectuarea concediului de odihna? Angajatul trebuie sa faca o cerere in acest sens?

Raspuns: Potrivit art.144 din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Mai mult, conform prevederilor art.38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Iar compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art.146 alin.(4) din Codul muncii).

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil ( art.146 alin.(1) – (2) din Codul muncii).

Codul muncii stabileste, la art.149, obligatia salariatului sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Codul muncii stabileste, la art.146 alin.(3), si obligatia angajatorului de a acorda concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Prin urmare, salariatul nu pot renunta la efectuarea in natuta a concediului de odihna. Orice inscris prin care salariatul renunta la acest drept este lovit de nulitate.

(Visited 489 times, 1 visits today)

One Response to Salariatul nu poate renunta la concediul de odihna

 1. ligia dragomirescu says:

  buna ziua,

  legat de acest subiect, acordarea concediului de odihna:
  – ce se intampla daca angajatul nu solicita sa isi ia zilele de concediu in perioada in care are dreptul ? acestea dispar pur si simplu ? angajatorul trebuie sa trimita cu “forta” angajatii in concediu, chiar daca acestia nu solicita ?
  care sunt sanctiunile pentru angajator daca angajatii nu isi iau toate zilele de concediu la care au dreptul, in termenul legal ?

  multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 − = zero

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.