Concediul de odihna: ce se intampla daca salariatul nu solicita acest drept

Intrebare: Buna ziua. Legat de acest subiect, acordarea concediului de odihna: ce se intampla daca angajatul nu solicita sa isi ia zilele de concediu in perioada in care are dreptul? Acestea dispar pur si simplu? Angajatorul trebuie sa trimita cu “forta” angajatii in concediu, chiar daca acestia nu solicita? Care sunt sanctiunile pentru angajator daca angajatii nu isi iau toate zilele de concediu la care au dreptul, in termenul legal? Multumesc anticipat.

Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Raspuns: Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, potrivit art.144 din Codul muncii.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Iar programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator, conform art.148 alin.(1) din Codul muncii. In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform programarii, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

Scopul concediului de odihna consta in refacerea fortei de munca, de aceea concediul de odihna trebuie efectuat in natura, in fiecare an. Sunt posibile, totusi, si exceptii avand cauze de natura obiectiva.

Asadar, pornind de la cele prezentate mai sus, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat (art.149 din Codul muncii, republicat).

Iar angajatorul are obligatia legala sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (art.146 alin.(3) din Codul muncii).

Prin urmare, salariatul trebuie sa efectueze concediul de odihna in natura in perioada in care a fost programat. In cazul in care salariatul nu a efectuat concediul conform programarii, in decursul anului, angajatorul are obligatia sa-i acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, asa cum prevede legea.

Daca salariatul a prestat munca, dar nu a efectuat concediul de odihna la care avea dreptul, acest drept nu se pierde, chiar daca concediul de odihna nu a fost efectuat in anul in curs sau in anul urmator. In cazul in care angajatorul refuza sa acorde acest drept salariatului, acesta se poate adresa instantei in termenul prevazut la art.268 alin.(2) din Codul muncii, republicat, si anume, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

In ceea ce priveste obligatia angajatorului, acesta trebuie sa aiba grija ca salariatul sa-si efectueze concediul de odihna conform programarii, in termenele prevazute de lege. Codul muncii nu prevede o contraventie pentru nerespectarea acestei obligatii, insa, in caz de control, inspectorii de munca au dreptul sa impuna ca abaterile constatate sa fie remediate intr-un timp limitat, precum si sa dispuna masuri atunci cand nu sunt respectate obligatiile legale. In plus, asa cum am precizat mai sus, acele zile de concediu de odihna neefectuate nu se pierd, salariatul putand cere acest drept in instanta.

 

(Visited 1,211 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× two = 16

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.