Termenul de preaviz in cazul demisiei: se aplica termenul stabilit in contractul de munca sau cel prevazut in Codul muncii?

In ultimele zile am auzit mai multe discutii cum ca inspectorii de munca, in cazul controlului, solicita angajatorilor sa prezinte acte aditionale la contractele de munca incheitate anterior modificarilor aduse Codul muncii prin Legea nr.40/2011, prin care sa fie modificat termenul de preaviz in cazul demisiei, stabilit initial de parti, la 20 de zile lucratoare, maximum prevazut de Codul muncii in vigoare.

Mai jos vom arata daca angajatorii sunt obligati sau nu sa modifice perioada preavizului in cazul demisiei.

In lucrarea “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca” (pret de lansare 65 lei) gasiti modele de documente necesare la incetarea contractului individual de munca prin demisie.

Potrivit art.81 alin.(1) din Codul muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

In cazul demisiei, conform art.81 alin.(4) din Codului muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masuri necesare inclocuirii salariatului demisionar.

Salariatul demisionar trebuie sa instiinteze angajatorul despre intentia sa de a inceta raportul de munca intr-un termen stabilit de parti in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil. Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. In plus, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Legea stabileste doar un termen maxim al preavizului in cazul demisiei care a fost majorat prin Legea nr.40/2011 de la cel mult 15 zile calendaristice la cel mult 20 de zile lucratoare in cazul salariatilor cu functii de executie si de la cel mult 30 de zile calendaristice la cel mult 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor care ocupa functii de conducere.

In temeiul prevederilor art.17 alin.(5) din Codul muncii, modificarea conditiilor de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Iar conform prevederilor art.41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Prin urmare, termenul de preaviz in cazul demisiei este convenit de parti, de regula, in contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Daca pe durata executarii contractului de munca partile nu au convenit, de comun acord, un alt termen de preaviz in cazul demisiei decat cel stabilit initial, se aplica termenul convenit si prevazut in contractul individual de munca.

Inspectorii de munca nu au un temei legal in baza caruia sa ceara angajatorilor incheierea de acte aditionale la contractele de munca prin care sa fie marit termenul de preaviz in cazul demisiei.

(Visited 616 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one + = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.