Accident de munca – salariat fara echipament de protectie: cine raspunde contraventional?

In materialul de mai jos vom prezenta cine raspunde contraventional in cazul in care a avut loc un accident de munca iar salariatul implicat nu purta echipament de protectie.

 Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

rsz_like

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.

 

Fiecare lucrator trebuie sa isi desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile si omisiunile sale in timpul procesului de munca, porivit ar.22 din Legea nr.319/2006 a securitati si sanatatii in munca. In mod deosebit, in scopul realizarii acestor obiective, la art.23 din legea menionata, sunt prevazue o serie de obligatii ale salariatilor. Aceste obligatii se incadreaza in conceptul larg al obligatiilor de serviciu – obligatia salariatilor de a respecta masurile de sanatate si securitate a muncii prevazuta la art.39 alin.(2) lit e) din Codul muncii. Incalcarea cu vinovatie a acestei obligatii constituie abatere disciplinara si poate fi sanctionata disciplinar. Prerogativa de a aplica sanctiuni disciplinare o are angajatorul.

Pe de alta parte, potrivit art.175 alin.(1) si (3) din Codul muncii, obligatia de a asigura securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca ii revine angajatorului. Obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului.

Si Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca statorniceste la art.6 ca angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratoare in toate aspectele de munca. In cazul in care angajatorul apeleaza la servicii externe, acesta nu este exonorat de responsabilitatile sale in acest domeniu. Obligatiile lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu aduc atingere principiului responsabilitatii angajatorului.

Astfel, responsabiliatea angajatorului nu este diminuata, restransa sau inlaturata de obligatiile legale a salariatilor. Adica, angajaorul nu s-ar putea apara invocand ca salariatii nu si-au respectat obligatiile instiuie de lege in sarcina lor1.

Printre obligatiile angajatorilor, in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, conform art.13 lit.f) din Legea nr.319/2006, angajatorii au obligatia sa asigure si sa controleze cunoasterea si aplicarea de catre toti lucratorii a masurilor prevazute in planul de prevenire si de protectie stabilit, precum si a prevederilor legale in domeniul securitatii si sanaaii in munca, prin lucratorii desemnati, prin propria competenta sau servicii externe.

Daca in practica s-a sustinut ca aceasta prevedere ar fi neconstiutionala2, Curtea Constitutionala a respins aceasta exceptie prin Decizia nr.1042/2007, publicata in Monitorul Oficial nr.12 din 8 ianuarie 2008, precizand ca unul dintre obiectivele Legii nr.319/2006, care a transpus Directiva nr.89/391/C.E., a fost si acela de a indeparta raspunderea salariatilor in cazul neindeplinirii masurilor de protectia muncii. Art.13 lit.f) urmareste obiectivul de a asigura insruirea lucratorilor si de a urmari respectarea normelor de securitate si sanatate in munca. Nu se poate face abstractie de faptul ca cele doua parti ale contractului individual de munca sunt categorii distincte care au drepturi si obligatii specifice; in cosecinta, nu se poate sustine ca obligatiile angajatorului trebuie sa fie insotite corelat, in mod necesar, de obligatiile identice ale salariatului.

In plus, in cazul raspunderii convenionale, toate sanctiunile contraventionale reglementate de Legea nr.319/2006 se aplica, potrivit art.41, numai angajatorilor.

Prin urmare, incalcarea de catre salariat a obligatiilor privind securitatea si sanatatea in munca nu poate fi converita in contraventie. Cel care raspunde contravenional este angajatorul. Salariatul va putea fi insa sanctionat disciplinar pentru abateri de la normele privind securitatea si sanatatea in munca.
……………….
1 Alexandru Ticlea, Codul muncii comentat. Editia a v-a revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2014, pa.202.
2 Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drep al muncii. Editia a III-a revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2014, pag.684.

 

(Visited 537 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.