Legea nr. 170/2014 privind administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 925 din 18 decembrie 2014 si este in vigoare de la data de 21.12.2014.
Vezi aici lucrarile din Libraria contabun.ro

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK –CLICK AICI SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA. NOU – ACUM AVEM O PAGINA SI DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Legea nr. 170/2014 privind administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca:
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1. — (1) Creantele bugetare reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010 de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca, respectiv pentru certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate in baza prevederilor Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata, precum si obligatiile accesorii aferente, stabilite prin titluri de creanta si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se fac venit la bugetul de stat si au regim de creanta bugetara.
(2) Procedurile de administrare a creantelor bugetare prevazute la alin. (1) vor fi continuate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate, care se subroga in drepturile si obligatiile inspectoratelor teritoriale de munca. Administrarea creantelor prevazute la alin. (1) se indeplineste potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Sumele reprezentand comisionul prevazut la alin. (1), inclusiv dobanzile, penalitatile de intarziere sau majorarile de intarziere pentru care dreptul de a cere executarea silita s-a prescris pana la data preluarii in administrare a acestora de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, raman in responsabilitatea inspectoratelor teritoriale de munca.
(4) Pentru creantele bugetare prevazute la alin. (1), inspectoratele teritoriale de munca vor preda organelor fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, competente in administrarea contribuabililor, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele:
a) inscrisurile, in original, in care sunt individualizate creantele datorate si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei legi si care reprezinta titluri executorii, neatacate in termenul legal sau dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat contestatia formulata impotriva acestora;
b) dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata pentru litigiile avand ca obiect contestatiile la executarea silita sau contestatiile impotriva actelor prin care se dispun si se duc la indeplinire masurile asiguratorii, precum si in cazul litigiilor care privesc procedurile de insolventa, aferente creantelor;
c) situatia soldurilor creantelor prevazute la alin. (1);
d) situatia sumelor platite in plus fata de obligatia de plata;
e) orice alte informatii/documente disponibile, necesare urmaririi si verificarii sumelor datorate.
(5) Procedura de predare-primire a documentelor si a informatiilor prevazute la alin. (4) va fi aprobata prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi
(6) Incepand cu data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei legi, comisioanele prevazute la alin. (1), inclusiv obligatiile accesorii aferente acestora, se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, intr-un cont distinct de venituri al bugetului de stat, codificat cu codul de identificare fiscala a contribuabililor.
Art. 2. — Pentru litigiile avand ca obiect contestatiile la executarea silita/procedurile de insolventa, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale Inspectiei Muncii si inspectoratelor teritoriale de munca, dupa caz, si dobandesc calitatea procesuala a acestora, la implinirea termenului prevazut la art. 1 alin. (4), in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.
Art. 3. — Prezenta lege intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor art. 1 alin. (2), care intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii.
Art. 4. — (1) La data intrarii in vigoare a prevederilor art. 1 alin. (2), se abroga art. I si IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2011 privind administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat, pana la data de 31 decembrie 2010, de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sistemului asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 145 din 28 februarie 2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 41/2012
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 403/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2006.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 16 decembrie 2014.
Nr. 170.
Vezi si:
- OG nr.5/2015: modificarea unor termene prevazute de OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
- Ordinul nr.1820/2014: aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr.6/2014
- Decizia 2014/931/UE: Plafonul pentru TVA de 65 ooo euro prelungit pana la 31.12.2017
- Ordinul nr.1802/2014: aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale
- OUG nr.91/2014: modificarea si completarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
- Legea nr.187/2014: bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2015
- OPANAF nr.4019/2014: bonurile fiscale mai mici de 100 de euro nu se declara in declaratia 394 pana la 31.12.2016
- Zilele de 24 si 31 decembrie 2014 - zile libere pentru bugetari
- Legea nr. 167/2014: exercitarea profesiei de bona
- Modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
- 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
- Suspendarea contractului individual de munca – 33 de modele si formulare necesare
- De ce o societate este verificata de ITM?
- ITM desfasoara o campanie de verificare a transportatorilor rutieri. Afla aici ce verifica inspectorii de munca!
- Control ITM in domeniul relatiilor de munca – documente solicitate
- Cerere amanare control ITM: formular oficial 2014
- Modele si formulare necesare la incetarea contractului individual de munca 2014, pentru fiecare caz de incetare
- Contractul individual de munca - Modele si formulare necesare la angajare in 2014
- 40 de modele si formulare necesare la incetarea contractului individual de munca
- Modificarea contractului individual de munca - 21 de modele si formulare necesare
- Dosarul personal al salariatului: 54 de modele si formulare obligatorii
- Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare
- Modificarea contractului colectiv de munca 2014: procedura
- Controlul inopinat in domeniul relatiilor de munca 2014
- Controlul de fond in domeniul relatiilor de munca (2014): documente si date solicitate
- Esti transportator rutier? ITM-ul vine peste tine. Am aflat ce acte iti vor cere inspectorii de munca!
- Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 1,5 milioane de lei in perioada 28-30 aprilie. Vezi aici care au fost cele mai frecvente greseli facute de angajatori
- Esti transportator rutier? Esti tinta ITM-ului. Vezi aici cum poti evita amenzile inspectorilor de munca
- REVISAL 2014: completare, transmitere, amenzi, erori intalnite
- Control inspectia muncii 2014: documente si date solicitate
(Visited 449 times, 1 visits today)
Leave a Reply