Concediul de odihna in cazul contractului cu timp partial

Intrebare: Buna ziua! Sunt angajat cu 4 ore pe zi si, desi sunt platit la zi, nu mi se plateste concediul anual. Patronii zic ca este la alegerea firmei. Intrebarea mea este: este obligata firma la care sant angajat cu 4 ore sa-mi plateasca concediul de odihna sau nu? Multumesc frumos!

RI 2017

Vezi si lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

 

 

 

Raspuns: Potrivit art.145 alin.(1) – (3) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Iar potrivit art.106 alin.(1) din Codul muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Daca anterior modificarilor aduse prin OUG nr.65/2005, Codul muncii dispunea ca durata concediului anual de odihna in cazul acestei categorii de salariati se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, in prezent, salariatul cu timp partial beneficiaza de concediu de odihna integral, intocmai ca un salariat cu norma intreaga.

Prin urmare, concediul de odihna pentru un salariat angajat cu timp partial de 4 ore pe zi se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare. Durata efectiva este cea stabilita in contractul individual de munca.

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Iar in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In cazul in care angajatorul refuza sa acorde acest drept salariatului, acesta se poate adresa instantei in termenul prevazut la art.268 alin.(2) din Codul muncii, si anume, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

(Visited 2,748 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.