Concediere colectiva: angajatorul are obligatia de a propune locuri de munca vacante in unitate?

Potrivit prevederilor art.64 alin.(1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea se dispune pentru inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

 

Obligatia angajatorului de a propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate nu este prevazuta de legiuitor si in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fie ca este vorba de concediere individual sau de concediere colectiva.

Totusi, in cazul in care in unitate exista locuri de munca vacante compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului ce urmeaza a fi concediat pentru motive care nu au legatura cu persoana lui, iar angajatorul nu-i propune acest lucru, poate fi interpretat de instanta ca acea concediere nu este serioasa, fiind incalcate dispozitiile art.65 alin.(2) din Codul muncii.

Extras din lucrarea “Concedierea colectiva – ghid practic“.

(Visited 261 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven + 4 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.