In cazul concedierii colective se acorda sau nu salarii compensatorii?

Potrivit art.67 din Codul muncii, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Masurile de combatere a somajului sunt reglementate de Legea nr.76/2002 privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si vizeaza, potrivit art.53, cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca si stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si crearea de noi locuri de munca.

In ceea ce priveste acordarea unor plati compensatorii salariatilor disponibilizati pentru motive care nu tin de persoana lor, fie ca este vorba de concediere individuala sau de concediere colectiva, legiuitorul a prevazut doat posibilitatea nu si obligatia de a fi acordate. Totusi, in masura in care o lege speciala prevede un astfel de drept in favoarea salariatilor sau angajatorul si-a asumat o astfel de obligatie prin contractul colectiv de munca, plata unor astfel de compensatii este obligatorie.

Mai multe informatii despre acest subiect si despre concedierea colectiva gasiti in lucrarea “Concedierea colectiva-ghid practic”.

(Visited 607 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 8 = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.